Dags för bloggar och nättidningar att maktmäkla statsbidrag

2010-04-23

Ända anledningen till att flygbranschen klarar att få enorma statsstöd regelbundet är att lärt sig be om bidrag och vant sig tillsätta personer på höga poster med bra politiskt kontaktnät.

Jämför vi med många aktörer på internet har de dock knappt något politiskt inflytande alls. De har inga praktiska förutsättningar alls att påverka valresultat, vad folk tycker om saker m.m.

Givet att många av aktörerna på nätet har just dessa förutsättningar och det på nivåer som inte liknar något föregående existerande säger jag att det är dags att vi också får del av pengarna tillsammans med tryckta tidningar, författare till romaner, diktsamlingar m.m., diverse meningslösa statliga projekt inom referenslitteratur, bilindustri, flygbolag, av inkompetens avskedade politiker o.s.v.

Nu är både sommaren - trafiken går ner p.g.a. solen jämfört med hur trafiken för flygen går ner p.g.a. vulkanen - och valet snart här och det är en fin möjlighet för regeringen att visa god vilja till den viktiga demokratiska funktionen vi fyller. Jag säger att varje blogg och nättidning ska kunna dra av 5000 kr per år för varje 500 unika besökare per dag. Det kompenserar för den ekonomiska snedvridning som idag finns där tryckta tidningar, flygbolag m.m. får statsstöd och därmed i praktiken finansieras av oss och andra småföretag liksom övriga ärliga lönetagare.

Valet som kommer nu blir helt säkert jämnt. Jag bedömer det som troligast att det blir mycket jämnt. Valet som kommer kan jag med de 340 000 unika läsare jag når per månad avgöra själv om jag slutligen klarar att fatta ett beslut om vilka vi kommer stödja.