PO Stenius osakliga påhopp på Expressen luktar illa

2010-03-22

PO Stenius artikel i Resumé är fascinerande exempel på osaklighet genom sin aktualitet och beröringen med en ovanligt allvarlig fråga om än inte i skicklighet. Inga sakliga argument som motiverar hennes felaktiga beslut finns och det sätt hon missbrukar negativa stereotyper rörande sexism och rasism får mig att fundera vad som egentligen motiverar henne till att skriva sörjan. Det är ju trots allt skadande på dom frågorna allmänt även om det kan riskera att ha effekt här.

Vid tillfälle längre fram ska jag roa mig med att gå igenom hennes "debattartikel" rad för rad. Men tills dess känner jag att det redan är viktigt att tydliggöra att jag troligen lika lite som nästan alla andra med kunskap i det här området ser hennes övning för annat vad det är: Ett hopkok av otrevliga osakligheter.

Expressen är en modig blodhund som försvarar vår demokrati

Expressen ska därför inte känna sig sorgsna och ta illa vid sig av hennes påhopp. Tvärtom fyller Expressen en viktig funktion som en av de tyngsta och viktigaste pelarna som bär upp den svenska demokratin i en tid inledande en tidsålder där åsiktsfrihet och demokrati i värsta fall kan hotas mer än de flesta tror.

Foto: Gilliamhome Licens: CC by 2.0
Expressen är som en blodhund och tappar aldrig spåret när den känner lukten av korruption, demokratins fiender eller skandal. Även om blodhundar är duktiga måste vi alla klappa om dem efter ett bra jobb. Att istället orättvist och elakt sparka på gulliga blodhundar som PO Stenius gör skadar Sverige och snart kan alla gulliga hundar som försvarar demokratin vara borta.

Expressen ska inte känna annat än stolthet över sitt arbete 2009 både rörande avslöjandet av Jan Guillous kontakter med KBG och alla andra fina prestationer. Däribland är det värt att peka på hur fint man klarar att komponera tidningens illustrationer och tror jag fullt ut kompensera för deras tryckpressars sämre möjligheter. Även hörde jag uppgifter om fina prestationer när det gäller webb-tv vilket jag vid tillfälle får "titta" mer på.

PO Stenius behöver avgå

Precis som jag tidigare sagt menar jag också att både det felaktiga beslutet och de otrevligt osakliga påhoppen på inte bara Expressen utan hela vår fria press är tillräckligt för att PO Stenius bör avgå. Osakligheten i beslutet klarar hon inte av att motivera och att utesluta olämpliga motiv går därför inte:

"Att betrakta det felaktiga beslutet som en metodik att öka tidskostnader och övriga kostnader som krävs för att Expressen ska kunna bevaka frågan är förhoppningsvis felaktigt men givet det anmärkningsvärda beslutet och hur ytterst allvarligt det kan vara behöver utredas om PO Stenius har skäl till att önska göra detta. Det finns mycket smuts som kan tänkas finnas gömt givet hennes ålder och precis som jag förr sagt är riktad granskning alltid accepterat mot entiteter som hotar pressfrihet. Att skydda åsiktsfrihet är pressens grundfunktion."

Från: Yrsa Stenius måste pensionera sig

Yrsa Stenius måste pensionera sig

Att Po Stenius annat än föga troligt skulle tillföra långsiktigt värde till ämbetet trodde knappast någon. I mycket var hon tror jag resultatet av att få kompetenta alternativ fanns och att det ännu kändes tidigt för någon med vision att tillträda.

Likväl hade både jag och säkert alla andra förväntat oss ett normalt kompetent arbete. Så har nu uppenbart inte blivit fallet. Tvärtom är beslutet i sin helhet och samtliga detaljer rörande Expressen och Jan Guillou felaktigt.

Att betrakta det felaktiga beslutet som en metodik att öka tidskostnader och övriga kostnader som krävs för att Expressen ska kunna bevaka frågan är förhoppningsvis felaktigt men givet det anmärkningsvärda beslutet och hur ytterst allvarligt det kan vara behöver utredas om PO Stenius har skäl till att önska göra detta. Det finns mycket smuts som kan tänkas finnas gömt givet hennes ålder och precis som jag förr sagt är riktad granskning alltid accepterat mot entiteter som hotar pressfrihet. Att skydda åsiktsfrihet är pressens grundfunktion.

Alternativt behöver PO Stenius avgå. Det är för Regeringen nu på väg att bli direkt kritiskt att fylla sin funktion och se till att dessa frågor hanteras korrekt. En allmän skepticism breder redan ut sig och lär om inte förändring kommer befinna sig på topp lagom till valet.