Undvik negativa stereotyper i frågor som kan bli infekterade

2010-06-03

Att använda negativa stereotyper i riktad information istället för argument är vanligt. Det uppfattas säga något väsentligt men är aldrig konstruktiva och bär varken information eller annat än hat.

Effekten av negativa stereotyper snarare än stereotyper allmänt eller en efectos especiales är att dom du kommunicerar till - om de överhuvudtaget bryr sig - antingen reagerar med stress via kortisol vilket om konflikten expanderar kan orsaka ett kostsamt samhällsproblem i form av folk mår sämre (det går att se i utmärkt flera länder) samt skapar en allmänt misstänksam kultur eller reagerar de via nor-adrenalin i vilket fall konflikten också är på väg att bli infekterad men också troligt accelererar aggressivt.

När konflikten accelererar aggressivt kommer samma typ av negativa stereotyper dyka upp som kommuniceras åt andra hållet. De svarar med att orsaka samma skada åt andra hållet och det samlar också deras folk. Det handlar om att samla "din grupp" för att gå ut i krig (ingenting än denna företeelse ogillar jag mer hos människan men om det är möjligt att vinna en större konflikt utan att dra nytta av detta är tveksamt) men logiskt är risken hög för att detta i sig skapar problemen hos båda där i fall som det som diskuteras här inga från början fanns.

Orsaken till att problem ibland skapas där inga ens fanns från början eller förstärker dem istället för att via mycket enklare och billigare metoder lösa dem (möta varandra och "förgulliga" saker) ligger i vad jag sammanfattade i vad jag skrev igår och i princip att du rörande frågor konkret och mätbart i hjärnans aktivitet får nedsatt aktivitet i områden viktiga för genomtänkt reflektion:

"Oavsett om det är riktigt eller inte gäller att om man argumenterar med en verkande negativ stereotyp är förutsättningarna för att korrekt bedöma ämnet nedsatt genom att du ytterst verkligt fördummats.

Jämför gärna med studien där man visade att kvinnors förmåga i matematik mycket enkelt sätts ner genom att aktivera en negativ stereotyp (utan det finns ingen seriös forskning som visat att kvinnor inte har annat än samma förutsättningar som män inom matematik):

Negativa stereotyper försämrar prestationsförmågan

Se det som att den negativa stereotypen som aktiverats tar upp utrymme i ditt arbetsminne med sedan tidiga färdiga föreställningar och arbetsminne är väldigt begränsat i storlek.

När starka negativa stereotyper verkar upprepas typiskt bara inlärda argument vanligen rörande en risk eller fara hos en annan grupp eller vad denne redan gjort eller tros göra just nu. Vanligen uttrycks också hos många men inte alla nedsättande - oftast helt felaktiga - uttryck om den andra gruppen. Att försöka diskutera är väldigt svårt och många utlöser istället egna negativa stereotyper och börjar bete sig på ungefär samma sätt.

I detta fall är båda sidor i konflikten rörande möjlighet att argumentera för att nå en gemensam lateral lösning nedsatt genom i dessa områden av hjärnan lägre intelligens än i andra situationer. Det blir lätt förvirrat för personerna som förutsätter att de har samma intelligens där som i andra frågor. "

Från: Flaggan för ökad produktion, gladare människor och minskad främlingsfientlighet

Den aggressiva accelerationen kommer alltid lättare om tidigare konflikter där samma stereotyper spelat in finns. Och när vi når situationer där båda sidor stänger ner möjlighet till reflektion för att upprepa samma sak tillsammans med otäckheter om "motståndaren" har vi riskabla situationer. Båda sidor är oerhört lätta att utnyttja till i princip vad som helst genom att elegant transformera vad man vill uppnå genom att associera det till dessa frågor kanske uppdelad så att båda sidor för uppröra sig fram till resultat utan att se helheten (eftersom de inte tänker rationellt i frågor rörande där negativa stereotyper blivit utlösta är det trivialt). Har detta gått långt och skett systematiskt är det bäst att jämföra med att ha hällt ut bensin och stå redo med en tändsticka.

När vi tittar på frågor och symboler associerade till nationen Sverige kan jag se när går igenom vad som publiceras i tidningar m.m. att det förekommer om än inte otrevligt mycket att för ofta associera negativa stereotyper till dessa (t.ex. associera flaggan till främlingsfientlighet). Det motverkar inte på något sätt främlingsfientlig men kan däremot skapa den där den inte redan finns.

De flesta som uppskattar symbolerna gör det därför att det är en efectos especiales - specialeffekt - som förstärker upplevelsen av olika i övrigt trevliga situationer. När negativa stereotyper blir utlösta för en efectos especiales leder det ofta till att den antingen slutar att användas vilket är en konkret förlust för alla (nedsatt humör hos folk tills de hittat något nytt) eller att det i sig blir en stereotyp associerad till att utlösa negativa stereotyper hos grupper som uppfattas hota den (t.ex. invandrare eller personer hörande till viss religion eller politisk åskådning).

Genom istället göra Flaggan till en stark efectos especiales och associera den till vad som tillför värde för alla i nationen får vi istället motsatt effekt. Flaggan inkluderar invandrare, företag, medborgare, alla politiska partier och kommer därför motverka främlingsfientlighet.

Det går inte att göra lika effektivt när diverse i och för sig skickliga skribenter producerar föga genomtänkta texter med diverse billiga ej reflekterade (andra negativa stereotyper verkande på dessa - läs Avseende uttal av kronprinsessa och tänk vidare från det) poänger. Trots att de är när det gäller skapandet av den negativa effekten - på de nivåer jag har möjlighet att betrakta det - är föga skickliga (väldigt få är det eller förstår vad de gör) är det tillräckligt för att orsaka mätbar skada (vilket säger något om den egentliga risken).

Relaterat inlägg

Tidigare artiklar där värdet av Flaggan diskuteras:

Flaggan för ökad produktion, gladare människor och minskad främlingsfientlighet
Det är dags för Utrikesminister Bildt att hissa Flaggan på sin blogg
Avseende uttal av kronprinsessa

Mer läsbart om negativa stereotyper:

Negativa stereotyper försämrar prestationsförmågan
Var försiktig med negativa stereotyper
Effekten av ninja som positiv stereotyp