Yrsa Stenius måste pensionera sig

2010-03-22

Att Po Stenius annat än föga troligt skulle tillföra långsiktigt värde till ämbetet trodde knappast någon. I mycket var hon tror jag resultatet av att få kompetenta alternativ fanns och att det ännu kändes tidigt för någon med vision att tillträda.

Likväl hade både jag och säkert alla andra förväntat oss ett normalt kompetent arbete. Så har nu uppenbart inte blivit fallet. Tvärtom är beslutet i sin helhet och samtliga detaljer rörande Expressen och Jan Guillou felaktigt.

Att betrakta det felaktiga beslutet som en metodik att öka tidskostnader och övriga kostnader som krävs för att Expressen ska kunna bevaka frågan är förhoppningsvis felaktigt men givet det anmärkningsvärda beslutet och hur ytterst allvarligt det kan vara behöver utredas om PO Stenius har skäl till att önska göra detta. Det finns mycket smuts som kan tänkas finnas gömt givet hennes ålder och precis som jag förr sagt är riktad granskning alltid accepterat mot entiteter som hotar pressfrihet. Att skydda åsiktsfrihet är pressens grundfunktion.

Alternativt behöver PO Stenius avgå. Det är för Regeringen nu på väg att bli direkt kritiskt att fylla sin funktion och se till att dessa frågor hanteras korrekt. En allmän skepticism breder redan ut sig och lär om inte förändring kommer befinna sig på topp lagom till valet.