Värden Kungahuset ger och rätt bröllopspresent till kronprinsessan

2010-03-31

Jag är föga engagerad i om det är rätt eller fel om det principiellt är rätt eller fel att ha ett kungahus. Kungahuset skapar dock på flera sätt praktiskt stora värden för Sverige:

1. Kungahuset är duktiga på att representera

Foto: Ricardo Stuckert Licens: Creative Commons Attribution 2.5 Brazil

Vi kan använda kungahuset för att representera. Det kan både öka politiskt kontakt med länder och hjälpa svenska företag att få affärer. Kungen kan t.ex. skapa medieuppmärksamhet utomlands, hålla bjudningar där svenska och lokala företag kan träffas m.m.

Jag föreslog tidigare (2009 tror jag) att det kunde ha värde för Sverige att kungen besökte Brasilien. Det är en kultur som gillar mer färgglatt paketerade saker. Kanske kan det hjälpa Sverige att få sälja Jas-planen till Brasilien? Det är kanske gjort nu och i så fall ska det bli intressant att försöka följa upp om det gjorde någon skillnad. Det är trots allt det stridsplan deras armé tror är bäst samtidigt som saker mest bromsas av vissa politiska entiteter som värderas de franska kontakterna.

Samtidigt är kungen riskfri att använda för detta:

1. Han är rutinerad i att göra det och har stöd från andra personer.

2. Han kan inte fatta politiska beslut.

Kungen går att skicka iväg utan att det riskerar att skapa en problematisk situation t.ex. av överenskommelser som inte passerar genom parlament eller som styrande politisk koalition inte kan ställa upp på.

Kungahuset stärker mediebranschen och demokratin

En bransch som starkt gynnas av kungahuset är mediebranschen vilket sällan diskuteras. Kungahuset skapar en ständig ström av "billiga" nyheter med stort intresse. Ett exempel har vi i dagens Expressen där en felparkering Prinsessan Madeleine gjort skapar en elegant nyhet på mittuppslaget med en riktigt bra bild:

Här parkerar prinsessan fel

Kungahuset uppmuntrar dessutom till seriösa politiska inslag i TV m.m. och värdet av det ska inte underskattas i en tid när folk ofta är lätt ointresserade av politik.

Av båda orsakerna medverkar kungahuset därför praktiskt till en starkare demokrati. De stärker media och uppmuntrar politisk debatt i media. Effekten kan dessutom gå in i varandra när kungens besök i olika länder diskuteras.

Ingen risk i krissituationer

I andra situationer och länder hade en risk varit möjlig även med ett "symboliskt" kungahus t.ex. i krissituationer där de kan tänkas ta makten. Den risken finns överhuvudtaget inte i Sverige av flera skäl:

1. Vår demokrati är gammal och ytterst stabil. Vi har ett flertal starka bevakande medier.

2. De allra flesta svenskar antingen är "republikaner" eller gillar kungen men tar honom inte riktigt på allvar som politisk entitet. Om han skulle tala till "folket" i en kris och be om makten skulle republikanerna bli upprörda och övriga förtjust men diskret skratta medan de också uttrycker upprördhet.

Kungahuset är helt säkert medvetna om det. Samtidigt är alla av dem födda i en demokrati och kommer inte från en tid när saker kanske fungerade annorlunda. Därmed är de riskfria.

Fregatt! En lämplig present till bröllopet från Sverige

När jag ändå diskuterar kungahuset tillåt mig att föreslå en present till bröllopet från hela Sverige: En fregatt. Har vi inte förr samlat in pengar för att köpa krigsfartyg? Jag tror vi gjorde det någon gång runt första världskriget.

Givetvis ska fregatten vara ägd och kontrollerad av försvaret men avsedd för att ge värden huvudsakligen utanför det försvarstekniska och förstärka kungahusets värde:

1. Fregatter är stora båtar som kan åka runt i världen och representera. Det kan fint kombineras med kungahuset liksom politiska besök.

2. Den skulle se tjusig ut utanför slottet i Stockholm. Där kan den kombineras med orkestrar. En fregatt kan rent av elegant "patrullera" ut och in runt hamnen flera gånger i veckan när den är i Stockholm och varje gång kan orkestrar spela. Dessutom kan den skjuta salut så att det både ser och låter tjusigt.

Detta är trevligt för alla besökande turister. Dessutom kanske oavsett hur osannolikt kanske det dyker upp något som fregatten kan skjuta på. En finlandsfärja som tas över fulla finländare som tänker köra in i slottet eller vad som helst.

3. Fregatter är tradition och historia. De för tankarna tillbaka till en äldre helt säkert sämre tid men mer sjöromantisk tid när stora segelbåtar med knopar och tjära gav äventyr till handel.

4. Förvisso är de korvetter Sverige skickat till haven utanför Somalia säkert tillräckligt för att lösa uppgifterna. Men Sverige var det enda land som skickade korvetter. Alla andra skickade minst fregatt. Fregatter ser bättre ut i TV och känns värdigare.

Visst att vi inte behöver ha fregatter där nere hela tiden men den hade ju kunnat eskortera korvetterna ner och stannat någon månad. På så sätt hade den kunnat representera i olika hamnar på vägen ner och tillbaka. Kanske tagit en tur till Brasilien och skjutta salut vid ev. kungabesök.

5. På en fregatt krävs troligen fastanställda snarare än värnpliktiga. Det kan faktiskt vara användbart att ha kanske 300 - 400 sådana förutom de fåtal vi redan har. Dessa kommer ju trots allt vara tränade tillsammans och det gäller annars i stridsförband tror endast 60 stycken (?) stamanställda.

6. Givetvis är design ett för Sverige värdefullt område och passar väl in med kungahusets funktion. För prinsen att fördjupa sig i det är därför trevligt men samtidigt kunde en roll på en fregatt också passa bra på kanske 25% arbetstid. Det ser ju tjusigt ut när man representerar med fregatten.

Eller varför inte för Prinsessan Madeleine att ta tjänst på den? Det räcker ju trots allt med utbildning ett par år och sedan tjänst av och till vid viktigare representation i olika hamnar.

Foto: Bengt Nyman Licens: CC by 2.0

Vad kostar en fregatt?

Det finns flera länder som tillverkar fregatter. Ett sådant land är Frankrike och deras fregatter tycker jag ser ganska tjusiga ut. Om vi ändå ska köpa en fregatt tror jag säkert inte att dom är dyrare än andra och säkert lika bra.

Foto: www.netmarine.net Licens: CC by-sa 3.0

Kanske kan man byta köp av en eller två sådana mot att de inte olämpligt prisar ner sig i Brasilien? Helt säkert är det inte möjligt här och det kan låta lite löjligt när man föreslår sådant men det är ju inte sällan så stora affärer ibland kan fungera när det gäller krigsmaterial.

Dessutom har jag hört att de kan vara på väg att missa affärerna med Ryssland som ju vill ha vapensystemen (kanske har de samarbetspartners som är på gång att börja bygga fregatter nere i Asien? Just att fregatter är stora kan göra att det känns lite pinsamt att Taiwan har fyra stycken moderna sådana. Men jag spekulerar och gissar.). Kanske är det lättare att köpa ett par till bra pris givet det? Två till priset av en.

Relaterat

Tidigare publicerat om kungahuset i urval:

Att argumentera för monarkin med det mätbara
För Kronprinsessan Victorias bröllop krävs tyngden hos SVT
Vacker svensk vinter med välkomnande kunnighet skapar internets framtid