Google visar Kakmonstret :-D

2009-11-05

Google har humor :-D

Oj oj. Hon verkar hungrig... Ha ha.

Google: "the raddest queen of them all"

Jag hoppas att Google håller sig lugn när jag är på:

Partyhatten på!

Och inte kan spela lugnande musik för henne :-D

Skadeglädje är också glädje

Det här jag läste på SvD var en kul slump:

Visste du att skadeglädje går att se i hjärnan? Ett japanskt forskarlag har gjort en studie där man kom fram till att komplexa sociala emotioner som skadeglädje och avund gick att spåra tydligt i hjärnan. När försökspersonerna kände skadeglädje aktiverades samma delar av hjärnan som när de fick en konkret belöning, och avunden aktiverade samma delar som när de upplevde smärta."

Från: Nyhetsuppläsare vrålskrattar åt modell som ramlar: Skadeglädje

Jag tänkte precis samma sak efter självanalys för någon dag sedan. Sedan är det självklart fult att skratta högt. Det är bättre att vara snäll och jag ska också sjunga lugnande för Google. Men hon visade kakmonstret idag så något kanske hon äter om anledning finns.

Forskningen som stödjer Svenska Dagbladets information är:

When Your Gain Is My Pain and Your Pain Is My Gain: Neural Correlates of Envy and Schadenfreude
Science 13 February 2009:
Vol. 323. no. 5916, pp. 937 - 939
DOI: 10.1126/science.1165604

Läsvärt i SvD om Jan Guillou

Följande artikel i Svenska Dagbladet var mycket läsvärd:

Arbetade Guillou för Säpo?

Faktauppgiften har jag inte försökt kontrollera men utgår från att den är riktig. Givet den finns (åtminstone) fyra möjliga förklaringar:

  1. JG och person hos Säpo "kontrollerat" av KGB.
  2. JG är/var dubbelspion.
  3. JG och KBG "kontrollerat" av Säpo.
  4. JG pratar lite med båda efter eget huvud.

Problemet med förklaring ett och två är att det inte stämmer in på hans personlighet. Förklaring tre och fyra tror jag har ungefär samma praktisk betydelse och förklarar en hel del:

  • JG:s i bland lätta irritation över Säpo.
  • Vissa saker i hans självbiografi.

Dessutom tycks för mig från publicerat att Säpo är mycket bättre på sitt jobb än normalt påstås. Det är givet att de såg JG:s kontakt med KGB så därmed kanske de tog upp kontakt om det inte hade skett innan. Slutligen är det inte orimligt att de såg en militärläcka och agerade.

Detta förklarar en hel del annat utspritt över tiden därefter (självklart även att uppgiften om KGB-kontakten släpptes ut nu). Det är därför en mycket trovärdig och oerhört lugnande förklaring. Förövrigt är det vad jag hållit för sannolikt både här och framöver innan också. Stort tack till SvD för den. Dessutom tack för en artikel längre tillbaka som förklarade en annan sak. Stort tack till SvD och ev. annan "entitet"

Därmed lär vi sluta följa JG och senare "JG-affären" här. Hela det området tråkar dessutom ut mig från början till slut.