Volvo ägs bäst av svenska intressen

2009-10-30

Volvo är det bästa bilmärke som erbjudits till försäljning sedan krisen började. En tydligt unik profilering - säkerhet - ger ett eget värde. Något unikt till salu bland bilvarumärken är inte direkt stort. Volvo ägt av svenska intressen är därför excellent om vi klarar det:

Jakob: ”Det är vi som är Volvo”

En idé kanske vore att försöka ta säkerhetskonceptet bredare. Några kvalitetsprodukter inriktade mot säkerhet någon annanstans i trafiken ger intäkter och kan förstärka kopplingen mellan varumärket Volvo och säkerhet. Kommer jag ihåg rätt gör Porsche det redan men nog för brett för Volvo.

Även om omsättning för en bra kringprodukt inte är hög jämfört med bilarna kan det ändå oberoende av påverkan på varumärke vara en bra affär. En bra affär är en bra affär om än mindre? Och om det dessutom förstärker varumärket desto bättre.

Klimatfrågan marscherar framåt

Jag tror minsann jag gjorde rätt i att ge Reinfeldt en medalj för hans exceptionella arbetsinsats för miljön i:

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Åtminstone enligt Dagens Nyheters rapportering:

Nöjd Reinfeldt har fått EU att enas om klimatet

Helt klart förtjänar han minst en till medalj:

Detta är en särskild medalj för dom som vågar lägga tid på så pass stora frågor att de är nästan hopplösa.

Frédéric Cho läxar upp oss svenskar

Efter att ha läst Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tidigare idag fick jag just precis när jag var ut möjlighet att läsa Expressen. Frédéric Cho uppvuxen i Uppsala men numera rapporterande i Kina undervisar där oss svenskar om våra fördomar och bristen på vårt mod:

Frågor Cho inte tar upp är demokrati, människorätt och pressfrihet. Där vill jag gärna ha en konkret lektion i mod. Kanske genom att tydligt på plats i Peking framföra krav på förändring offentligt? Jag är väldigt tveksam till att jag skulle våga det så ta och ge mig en lektion Cho. Åk ner och gör det själv.

Det är precis den här inställningen kinesiska kommunistpartiet framför nere i Kina. Läxar upp befolkningen kring en massa där ledarna inte presterar det minsta själva.

Tidigare inlägg om mod: John McCain's Why Courage Matters diskuterar mod och gav mig styrka när jag kände mig svag:

John McCain - Why Courage Matters

Vad McCain menar med Mod

Ett till "Mod" John McCain inte menar

Volvo är för bra för att inte vara svenskt

Jag tror ju Volvo är det bästa bilmärket till försäljning sedan krisen - En tydligt unik profilering - säkerhet. Poängen är att något unikt salu bland bilvarumärken inte är stort. Så detta var ju underbara nyheter för Sverige:

”Ford säljer aldrig till Geely”

En idé kanske vore att försöka ta det tänket bredare. Några kvalitetsprodukter i övrigt inriktade mot säkerhet i trafiken ger intäkter och kan förstärka kopplingen mellan varumärket Volvo och säkerhet. Kommer jag ihåg rätt gör Porsche det redan men nog för brett för Volvo.

Även om omsättning för en bra kringprodukt inte är hög jämfört med bilarna kan det ändå oberoende av påverkan på varumärke vara en bra affär. En bra affär är en bra affär om än mindre? Och om det dessutom förstärker varumärket desto bättre.

Fler Anders Björk behövs i politiken

Anders Björk upplevde jag alltid som duktig: pragmatisk och intelligent. Tiden med Björk som landshövding har (åtminstone relativt många andra städer) varit guld för Uppsala. Stationen m.m. är uppstädat och ser riktigt trevligt ut, centrum är mycket mer levande och näringsliv går bra. Bakom sådant ligger mängder av faktorer men Anders Björk har knappast någonsin bidragit annat än väldigt positivt till Uppsala.

Jag tycker att det som var mest guld med honom var att han ofta varit så rolig. Vi fick ju av honom ett minnesvärt citat från KI-utfrågningen och ändå tydligt. Det var ju när han så åt Anders Lidbom. För inte så länge sedan hade vi dessutom "slottsincidenten" här i Uppsala när han korrekt sa ifrån när Uppsala slott "besudlades". Sedan hade säkert polisen rätt i att det inte är vad de bäst prioriterar sista april.

Ofta ser han glad ut och kanske bidrog detta lite till att Uppsala gått så bra? Ungefär som jag tänker runt Bill Clinton:

Bill Clintons charm gav USA stark ekonomi

Vilken delvis bygger på ett lite äldre inlägg som jag tycker blev bra skrivet och läsvärt:

Bill Clinton och hans charm gör comeback

I Svenska Dagbladet såg jag nu att han ska bli PR-konsult:

Anders Björck blir PR-konsult

Just de egenskaper som gjort honom till en så duktig politiker gör honom säkert till en ovanligt bra PR-konsult. Jag önskar honom verkligen lycka till med det.

PR-företaget (PR-byrån) uppges vara JKL:

www.jkl.se

(Länk har attribut nofollow för att inte ska bidra positivt alls till deras eller några implicita relationer därifrån avseende position på och trafik från sökmotorer. Men jag ser inget egentligt problem med JKL, någon av deras kunder eller för den delen någon av de andra nya medarbetarna som den från TV4. Det är möjligt att jag kommer ändra den till att bli sökmotorvänlig längre fram men en sak behöver i så fall först ersättas. Jag tar inte ansvar för andras problem om det drabbar mig eller vänner. Fast rent allmänt tror jag nog att den här typen av diskreta visuella lösningar de har på hemsidan är alldeles utmärkta.)

Förövrigt tänker jag besöka följande på aktuellt datum:

Partyhatten på!

Ett vacker lodjur till UNT

Här har vi ett lodjur jag tyckte beskrev UNT fint:

Foto: Eddy Van 3000
Licens: Creative commons by-sa

Blandade Länktips: 2009-10-30

På Svenska Dagbladet har vi en ovanligt välskriven bokrecension och jag menar det från alla möjliga aspekter:

Murnanes förunderliga landskap

Fast jag tycker nog allmänt att kvinnor är bättre skribenter när det gäller kultur. Hur som helst gjorde den mig på riktigt avslappnat bra humör. Det är trevligt att läsa något välskrivet på morgonen.

Dagens Nyheter har infört en bra funktion där man ser tre senaste inlägg bland bloggarna:

www.dn.se/blogg/

Funktionen skriver dock åtminstone nu ibland ut källkod för html istället för att formatera.

Förövrigt om jag skulle bygga en större tidning på nätet idag är nog valet av plattform fortfarande Drupal:

www.drupal.org

Drupal har hög flexibilitet, öppen källkod och idag har den nått mycket större användarstöd i och med att DOD och övriga amerikanska myndigheter börjat bygga mycket på den. Nackdelen är att den kräver lite mer att lära sig runt kodningen men inte mycket jämfört med de kommersiella plattformarna tror jag men mer än t.ex. Wordpress. För mig idag är den dock egentligen en aning för komplicerad men t.ex. min Nyfiken vital är en anpassning av Drupal:

www.nyfikenvital.org

En tycker jag när det gäller ingångar till artiklar har vi en mycket utvecklad på Metro:

"Jag får leka på arbetstid"

Möjligheter som har realiseras inkluderar:

  • Bra presterande interna länkar.
  • Faktaruta med information om artisten.
  • Rent av en teckning.
  • En citatbox.
  • En ny typ av annons.

Här har vi kanske en felstavning men jag tyckte det passande in väldigt bra och blev riktigt snyggt:

"Med en dokumenzterad soft spot för Alkbergs röst krävs nästan inte mer än att han sjunger för att bli mjuk i knävecken."

Från: Bara gott godis (under "Jag faller handlöst")

Metro har en nyhet om läsplattor där man pekar på konkurrens mellan teknikleverantörerna:

Jättarnas krig om läsplattor har börjat

En sak att meditera över är hur det gick med mobiltelefonin. Oavsett det tror jag nog att det där området hamnar i laterala lösningar.

Tips på hur man blir framgångsrik från E24:

Tio säkra vägar till chefsfiasko

Ekonomin visade sig ju också bli framgångsrik såg jag hos DI m.fl. tidningar :-D

www.di.se

SVD:s ledarblogg tipsar om nylanserade klubben Popvänstern som på webben kan besökas här:

Vad är popvänstern

Tipset på SvD: har vi här:

Partyhatten på!

En Gepard till Metro

Tidigare fick Svenska Dagbladet en jaguar, Expressen en leopard och Dagens Nyheter en katt. Nu valde jag ut geparden till Metro. På bilden har vi två stycken och tanken med det är att spegla att de finns i flera länder.

Foto: Tambako the Jaguar Licens: Creative commons by-nd 2.0

Att jag valde geparden är att den känns som en av de mest feminina kattdjuren. En gratistidning ska vara mer sensuell för att fånga den tillfälliga läsaren. Metro har det och har dessutom klarat att vara ytterst elegant i framställningen. Just elegansen skiljer ut dem från kvällstidningarna.

Infiltration är ett bra journalistiskt verktyg

Ska traditionella tidningar kunna överleva krävs att de tillför ett unikt läsarvärde. Det i sin tur innebär att de behöver kunna bevaka frågor i "nuhet". Dessa frågor är de som ligger utanför referensinformation (även om sådant bättre bör fångas upp) och det kräver möjlighet att samla in sådan. Där finns både acceptabla och felaktiga metoder.

Den typ av infiltration jag uppfattar att UNT gjort är inte på något sett felaktig (vad jag känner till):

Därför skrev UNT om männen

Kanske är det snarast en metod som bör användas oftare.

Däremot finns allmänt talat annat som är mycket olämpligt och däribland riktad granskning för att stödja affärer (för aktören och/eller enskilda medarbetare) med diktaturer. På samma sett krävs för medieaktörer har kontroll över sin säkerhet så att information som stör mycket större skeenden inte läcker ut. För ingetdera har jag dock sett UNT göra något övertramp.

Frågeställningen är givetvis mycket aktuell just nu och självklart framöver. Jag tror också att det är gynnsamt för samtliga tidningar att se till att de har god nivå och inte gör sig till verktyg för något olämpligt. Sådant lär åtminstone implicit gynna annonsaffärer och trafik därför att det är hög nivå bl.a. här som kan skilja ut tidningar från t.ex. bloggar.

Missar SAAB affären med Brasilien?

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

Vi har tre konkurrenter om affären med stridsflyg i Brasilien. Det handlar om Hornet, JAS 39 Gripen och Rafale. Franska Rafale var tidigt en bra kandidat men tekniskt är nog JAS 39 Gripen ett bättre val för Brasilien vilket kanske fick större betydelse än vantat. Det har tidigare diskuterats och senast i:

Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien

Affären vore dessutom enormt värdefull för Sverige:

  • Knyter oss närmare vad som är på väg att bli en ekonomisk supermakt.
  • Bibehåller och utvecklar ett högteknologiskt område.
  • Håller kvar många viktiga arbeten.

Hur bra det egentligen kostnadsmässigt var för oss att satsa på Jas 39 Gripen kan man tycka olika om men situation är nu att det skett och då gäller det att bygga värde från det. SAAB har emellertid motarbetats i Sverige sedan länge och även i år. Här kan vi t.ex. se hur det framställs som att SAAB arbetar med mutor i affärer där ingenting trots omfattande utredningsarbete hittats vilket kan leda till åtal. Ändå kan vi hitta TV-program där det mer eller mindre vinklas som att mutor ändå förekommit och att anledningen till att ingenting hittats är små utredningsresurser vilket givet summorna som lagts ner knappast är fallet. Inte heller har TV-programmen själva pekat på något nytt konkret.

Svensk industri bevakas mer negativt än till och med kommersiella utländska aktörer med nära anknytning till diktaturer. Respektive är olika sidor av samma bakomliggande problem.

Om inte destruktiva aktörer i media direkt eller indirekt lyckas med sabotera affären (ev. redan gjort om självkritik saknas) finns dessutom möjligheter i Indien. Sannolikheten för det skulle rent av vara större.