Romantiskt tillfredställd av SVD

2009-09-11

(Edit: Notera kompletteringen Trött och lättirriterad.)

Det är svårt att skriva bra titlar på artiklar och nyheter men man får ju försöka :-D

SVD idag var en trevlig överraskning på så många sätt. Jag läste även DN och såg också där trevliga saker som antingen är nytt eller som jag inte lagt märke till tidigare. Däribland fick jag för mig att de tagit nya foton av skribenterna. Jag ska återvända till förändringar i båda tidningar i framöver men inte idag. Idag tar jag istället och kommentarer ledarsidan i SVD:

Jag delar helt den grundläggande uppfattningen med Wennström (som förutom stabila åsikter är en riktigt duktig skribent) men jag är tämligen säker på att orsakerna är andra. Det grundläggande problemet Wennström beskriver är att US är tämligen oartiga och klumpiga. Det har redan fått stora delar av världen att bli oroliga och kliva ifrån dem i större politiska frågor. En bra sammanfattning av problemet lokalt får vi i följande citat:

"Båda rörelserna [Red. Republikanter och demokrater. /Hans] har gått ned sig i ett muggigt träsk, Glåporden, de avsiktliga missförstånden, förlöjligandet och det nakna hatet blir beklagligt nog allt vanligare."

Det sammanfattar utmärkt problemet och jag borde veta givet att jag följt dem tämligen länge. Jag har även nära ett par gånger sett starka och inflytelserika politiker med klarsyn gå in i förvirring.

Frågan är vad som är orsaken. Wennström tar upp och diskuterar bloggar, sociala media m.m. Men där är han helt fel ute. Orsaken är traumatisering efter 11 september. Tecken på traumatisering är till exempel:

  • Personer överreagerar på information som lika gärna kan vara felaktig.
  • Vem som helst kan lägga ut falsk information och få en reaktion.
  • Verkar någon svag springer traumatiserade snabbt mot denne medan de ryter upphetsat,
  • Visas sedan styrka blir de istället rädda och oroliga och drar sig därifrån.

Har det påverkat saker? Ja absolut. Efter 11 september har US misslyckats i varje större underrättelsefråga de vidrört. Vem som helst kan få dem att springa runt och så vitt jag vet har det ofta (alltid?) visat sig vara desinformation medvetet eller omedvetet utlagd. Just nu har vi ett större land som mycket gärna leker med detta och tycks för mig ofta lyckas. Just detta gör US sårbara därför det gör dem oerhört lätta att "få igång". Vilken sektrörelse eller annan missnöjd aktör som helst kan få US att springa runt genom att sprida lite desinformation. Resultatet är konstanta misslyckanden, en enorm utlandsskuld och alienation kontra omvärlden.

Avseende alienation har de redan skjutit ifrån sig stora delar av omvärlden. Trots ivriga försök från President Obama att förändra detta fortsätter utvecklingen. Enskilda medarbetare med personliga problem springer fortfarande runt och nu har det gått så långt att US håller på att förbruka sina tydligare vänner. Det intrycket är tydligt efter att under veckan pratat med flera i EU. En vanlig känsla är att ett tydligt större avstånd nu är nödvändigt. President Obama har inte löst problem och vi behöver ännu många år vara försiktiga med US och hålla avstånd.

Nu finns också en mycket stor osäkerhet i hur långt ej önskvärt inflytande sträcker sig in i US p.g.a. abnormt högt inlånande.

President Obama var en välkomnande förändring men problemet kvarstår i faktisk verksamhet. Tills de klarat av att hantera det problemet behöver vi alla vara toleranta men också försiktiga med dem. Vi behöver kunna acceptera tillfälliga "överreaktioner" och vi behöver trots problemen vara väldigt öppna mot dom. Allt annat gör bara situationen värre. Men vi får inte låta dom vara ledande i utrikespolitiska frågor. De har ännu inte klarat av att läka ut 11 september. EU måste ta denna roll.

Tittar vi på vad US bör göra behöver de vara aktiva med att göra sig av med folk på nyckelpositioner som inte klarar att tänka rationellt. På det krävs givetvis att US klarar att ta ansvar för vad de gör åtminstone diskret. Detta är oerhört viktigt därför annars är risken att kanske större problem kommer kvarstå genom att omvärlden förlorat tålamodet. Springer någon runt i dimma ständigt fjantande tröttnar folk och låter dem själva släcka elden de har i det egna huset. Eller bryr sig inte ens att peka ut den. Och brinner gör det.

Tips: Scientologsekten

En bra blogg kanske användbar för våra tidningar är:

scientologsekten.wordpress.com

Den har jag följt av och till sedan starten och givit tips till om trafik och hur man rätt bör länka sådant man inte vill stödja.

För den skribent som söker fakta i det området kan det kanske vara en bra start.