Kvinnliga ledare behövs inom polis, militär och krisberedskap

2009-11-30

I ett inlägg diskuterade jag en färsk studie där man tittade hur "negativa" och "positiva" bilder aktiverade olika delar av hjärnan och vilka skillnader som fanns mellan män och kvinnor:

Återigen höga poäng i Tetris

En till sak värd att fundera på från studien (och flera liknande innan) är att den indikerar att kvinnor i "kritiska" situationer tenderar att tänka efter "oftare" (mer rätt i större utsträckning) innan de reagerar.

De kan både vara till för- och nackdel beroende på situation men jag tror att i de allra flesta situationer i dagens samhälle där vi uppfattar fara är det till fördel. Situationer som brand m.m. där den manliga optimeringen ofta är bättre är inte vanliga samtidigt som vi felaktigt tolkar "moderna" situationer som förr inte fanns som akut fara.

Jag vill mena att detta är ett argument för att samhället har nytta av fler kvinnliga ledare inom militär, polis och myndigheter med ansvar för "katastrofer" och dyligt. Särskilt gäller det på ledande positioner inte minst på lägre nivå i organisationerna där taktiskt ansvar tas för den omedelbara situationen. Det kan innebära lägre risk för felaktiga beslut. Förvisso går frågan att hantera hos män via medvetenhet om problemet (och det behöver kvinnor också) och att man lär sig metoder men denna och andra studier pekar på att kvinnor behövs just inom de områden där de idag saknas.

Ett område där vi har detta redan idag är sjukvården där både kvinnliga läkare och sjuksköterskor vanligt. De arbetar i situationer där kraven på hjärnan är ungefär den samma: det handlar om hög stress, tidsbrist och långa arbetspass. Därifrån vet vi att kvinnor åtminstone inte presterar sämre än män.

En nyhet om studien finns att läsa här:

Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara

Studien kommer dessutom diskuteras i ett tredje inlägg avseende vad det kan den kan innebära när man illustrationer tidningar och bloggar.