Kinas miljöförstöring motiverar till demokratisering

2009-11-30

Det här kan upplevas som ett ganska kontroversiellt inlägg men de som tar sig tid att läsa referenserna inser att jag har rätt. Återkopplingen från Statsminister Reinfeldts möte med åtminstone Premiärminister Wen Jiabao tycks vara att kinesiska kommunistpartiet i princip planerar att fortsätta förgifta Kinas befolkning och i förlängningen accelerera den globala uppvärmningen till skada för hela världen och inte minst Indien och övriga länder med stora nivåskillnader:

Kina backade inte i toppmöte med EU

Utsläppen har emellertid också annan verkan. En sådan är att den skadar centrala nervsystemet och det påverkar särskilt när det är i tillväxt t.ex. foster och växande barn och ungdomar. Det har dokumenteras till exempel av Columbia University i Kina och ett exempel på de studier de gjort där har vi beskrivit i följande pressmeddelande:

Closure of Coal-Burning Power Plant in China Directly Linked to Improved Cognitive Development in Children
(Låt mig understryka att fler studier finns och sist finns länkar till er urval relevanta.)

Nu börjar det också byggas upp publicerad forskning där vi får det dokumenterat att samma typ av skador uppträder hos vuxna även om det tar längre tid.

Givetvis orsakar detta onödigt lidande för befolkningen och att planera för att fortsätta utsläppen - rent utöka dem åtminstone de närmaste 5 åren - visar en respektlöshet för befolkningen där de betraktas som förbrukningsvara.

Dock förutom entydigt negativ verkan i nervsystemet minskar också impulskontrollen. Det är generellt inte något bra men i vissa situationer medför det värde. Vad det handlar om är att folk särskilt i grupp blir mer benägna att gå ut och protestera och då blir upprörda. Det har vi ju förövrigt många exempel på från Kina där det också tycks åtminstone för mig med den begränsade statistik jag har tillgång till är vanligare just i regioner med stora utsläpp.

Utsläppen är ytterst destruktiva både för individerna lokalt och hela världen. Men det är som att de har en inbyggd skyddsmekanism där de motiverar befolkningen till att korrigera det samhällsproblem som orsakar dem.

Fler studier

Jag har en längre litteraturlista relevant i det här området på en annan dator men detta får duga då jag ej har tillgång till den för närvarande. Vad vi har nedan är resultatet från snabb sökning bland både studier och nyheter. Ändå är det fullt tillräckligt för att peka ut skadorna och vad dom skadorna innebär är ju väldokumenterat sedan flera år. För just den manifestation som diskuterats här är ju effekten lätt för vem som helst att kontrollera även om jag inte känner till någon som publicerat det som forskning.

Long-term exposure to traffic-related particulate matter impairs cognitive function in the elderly

Air pollution, cognitive deficits and brain abnormalities: a pilot study with children and dogs.

Luftföroreningar skadar och försenar barns utveckling

Blood lead levels in children, China

Bly kanske medverkar till ADHD

Air Pollution and Brain Damage