Få Google att indexera mobila sajter

2009-11-25

Mobiltelefoner är på väg att bli en stort plattform för att surfa webben och snart kanske den största? Det samma kommer säkert också gälla nyheter, böcker och annat innehåll vi innan webben läste "bärbart" om än utan teknik. Mobila sajter kommer därför bli allt viktigare de kommande åren och särskilt gäller det stora sajter som tidningarna.

Android är Googles operativsystem för mobiler. Jag tror det är på väg att bli ordentligt framgångsrikt och mobiler är därför ett område Google satsar på.

När Google indexerar mobila sajter kan problem uppstå precis som för webbsökning och Google News om något är fel. I en liten guide på en av Googles officiella bloggar diskuterades några vanliga orsaker till problem. Här har tipsen kraftigt sammanfattats i punktform.

1. Googles sökmotor för mobila sajter hittas på:

www.google.com/m/

2. Testa om din sajt har problem genom att söka med "site:" operatorn.
site:svd.se

3. Har Google inte hittat din mobila sajt kan det vara orsaken till att den inte finns med i index. Lös det genom att skapa en "mobile sitemap" och skicka in den till Google Webmaster Tools:

www.google.com/webmasters/tools/

4. Ibland kan Google inte spindla din sajt och då kommer den heller inte med i index. En del mobila sajter tillåter bara mobiltelefoner och det stänger Google ute. Den robot man måste tillåta är Googlebot-Mobile men de skriver också:

"Google may change its User-agent information at any time without notice, so it is not recommended that you check if the User-agent exactly matches 'Googlebot-Mobile' (which is the string used at present). Instead, check whether the User-agent header contains the string 'Googlebot-Mobile'."

5. När Google indexerar sidorna kontrolleras att varje URL går att se på en mobil. Om sidorna inte går att se i mobiler tas de inte med.

Läs mer

Läs hela inlägget hos Googles officiella blogg för mer information:

Help Google index your mobile site

Detta inlägg publicerades tidigare på Pryltrend.com. Även om Google följs på Pryltrend ligger dock detta inlägg utanför vad Pryltrend bevakar och hör hemma här. Det ursprungliga inlägget på Pryltrend tog jag bort och ev. interna länkar till det ska också städas bort. Delar av det ursprungliga inlägget som ej togs med publiceras i ett nytt inlägg på Pryltrend.com.