Förlust för Dagens Nyheter 2009 men 2010 kan bli bättre

2009-10-14

I Dagens Media uppges Dagens Nyhets förlust i år bli närmare 100 miljoner:

DN går 100 miljoner back i år

Att de satsar på att en mer tilltalande produkt märks nu allt mer och jag tror nog de kan och kommer nå längre. Nästa år blir nog mycket trevligare.

Situationen har krävt stora åtgärder och fler kanske krävs. Dom vågar jag mig inte på att diskutera och är sådant som en affärskoncern som Bonniers kan väldigt bra. Men när problem kräver stora åtgärder är det lätt att missa de små åtgärder som också kan ge väldigt mycket eller vara lika viktiga för överlevnaden. Problemet där tror jag har varit både för DN och flera andra tidningar att för att något ska vara enkelt behöver man kunna det området. Annars ser man kanske inte ens att sådana finns. Några små åtgärder har diskuterats tidigare på Nyhetsbloggen. Fler och starkare sådana kommer framöver.

Förutom små och stora åtgärder finns också de halvstora. Ett par saker jag tror är intressanta har diskuterats. Först har vi en möjlighet att tänka lateralt och utnyttja tryckt tidning för intäkter på webben (och givetvis tvärtom också):

Nytta från kul nyheter i tryckt tidning på webben

Dessutom finns den smala kulturbilagan som givetvis (hoppas jag) är väldigt billig att producera men jag kan inte låta bli att misstänka att en enorm outnyttjad potential ligger och väntar där. Den kan nog göras lika billig men få artiklar med större läsarintresse i ämnen som är mycket värdefullare:

Krönikor måste intressera läsare man vill nå

Här inser jag att Dagens Nyheter ger värde till andra delar av Bonnier men det värdet går utmärkt att bibehålla. Jag tror förövrigt heller inte att dagens utformning av recensioner nödvändigtvis är optimalt för att stödja bokförsäljningen. Kanske är det bättre att ha många fler kortare sammanfattande recensioner och låta längre versioner ligga på webben? Går sammanfattningarna genom en effektiv brödskribent som håller kvalitén hög kan längre ursprungliga versioner ligga på webben och köpas in billigt i stort antal från för bokens ämne relevanta experter och kunniga. Dessa kanske inte skriver så himla bra men det gör inte lika i webbpubliceringen.

Fast allt det här kommer gå utmärkt. Förändring kostar energi och känns jobbigt just då. När det är klart och ni blivit ännu bättre kommer det kännas trevligt. DN har också tur i att de nu har en chef jag tror är precis rätt för att ta er framåt.