Blir Carin Götblad vår nästa Rikspolischef?

2009-09-12

Carin Götblad är en våra polischefer jag hyser störst beundran för. Förvisso finns, om man ska tro tidningar, problem i Stockholmspolisen. Det problemet är dock generellt för alla större myndigheter och har inget med henne att göra. Tvärtom har hon relativt gjort ett mycket bra jobb.

Vi inser även att det är en tuff tjänst genom att det är en mansdominerad organisation välkänd för att delvis vara grabbig. Det är gissar jag vanligare hos yngre poliser än högre chefer hon kanske närmast arbetar med men pekar ändå på att Götblad har stor personlig styrka. Dessutom är hon intelligent och har drivkraft.

Tittar vi i Wikipedia framgår det att Sverige ännu inte haft någon kvinnlig Rikspolischef:

Rikspolisstyrelsen

Det kanske är dags för det? Carin Götblad är i så fall en utmärkt kandidat. Min allmänna åsikt är också att Rikspolisstyrelsen liksom styrning av flera andra myndigheter, departement m.m. skulle må bra av just hennes personlighet och styrka. Det är ledningen just på toppen som ofta är svag och där krävs kraft för att klara av förändringar i organisationer där ofta små inofficiella makthavare finns längre ner där de driver egna imperier och förbrukar resurser utan att klara att prestera konkreta resultat.